Wat is pur-isolatie?

Bij Polyurethaan isolatie worden twee vloeibare componenten gemengd gespoten nl polyol (een hars) en isocyanaat (een harder) waardoor zich een duurzaam en naadloos schuim (polyurethaan) vormt, dat zich perfect aanhecht tegen het te isoleren materiaal.

Waarom pur-isolatie?

De beste isolatie is stilstaande, droge lucht. PUR schuim bestaat uit een massa gesloten cellen waarin droge lucht wordt vastgehouden. Vochtige lucht uit de omgeving wordt afgestoten en heeft geen toegang tot het schuim,waardoor deze techniek zich uitstekend leent voor toepassingen van onder meer:

Vloerisolatie
Daken/Zoldervloer isolatie
Spouwisolatie
Kelders
Kruipkelders
Gespoten Polyurethaanschuim of Pur behoort tot de beste thermische isolatie en garandeert het hoogste isolatiepeil.

Met een Lambda-waarde van 0,026 W/mK heeft polyurethaan isolatie een uitzonderlijk lage warmtegeleidingscoefficient, kortom de hoogste isolatiewaarde!
Lambda-waarde * :
PUR of Polyurethaan isolatie : 0,026 W/mK
Polystreen isolatie : 0,035 W/mK
Steen- of glaswol isolatie : 0,040 W/mK
Polystreen mortel isolatie : 0,100 W/mK
Schuimbeton : 0,350 W/mK

Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert! Pur scoort opvallend beter en is daardoor het ideale isolatiemateriaal. Daarnaast wordt Pur volledig naadloos aangebracht, zonder spleten of kieren zodat er geen enkele koudebrug mogelijk is.
Pur isolatie wordt het vaakst toegepast als vloerisolatie. De laatste jaren wordt gespoten PUR schuim steeds vaker toegepast voor dakisolatie en muurisolatie. Er is een duidelijk groeiende trend. Begrijpelijk als u de voordelen van PUR isolatie vergelijkt met klassieke isolatiemateriaal en -technieken!
Pur-isolatie in huis:
Deze vorm van isoleren is de meest efficiente vorm.
Pur kent geen inkrimping of verzakking na verloop van tijd, en is vochtwerend.
Luchtlekken en tocht zijn uitgesloten aangezien Pur naadloos tot in iedere kier en hoek gespoten wordt. Het wordt snel geplaatst (meestal 1 dag) door een vakman en is onmiddellijk te betreden. Bij vloerisolatie is er geen aparte uitvullingslaag nodig. Het Pur schuim is een deklaag en een isolatielaag in één.
Pur geeft geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu en bevat geen elementen die aanleiding geven tot allergieën of huidirritaties. Kan rechtstreeks op betonvloer of gewelven gespoten worden.

Het isoleren van uw woning is noodzakelijk voor tal van redenen:

Enkele voordelen:
Uw woning verliest warmte via muren, daken, vensters en vloeren.Je bespaart al een flink stuk op je energiekosten voor de rest van de levensduur van de woning.
Minder energieverbruik heeft een lagere CO-2 uitstoot, is milieuverantwoord door minder luchtvervuiling.
De investering in isolatie verdient u snel terug door de uitsparingen op uw energiefaktuur (tot 50%)
Bovendien is het goed isoleren van je woning verplicht.
Ondertussen ook geluidsvermindering
Meer comfort
Financiële steun van de overheid

Sinds 2009 is het EPC (energieprestatiecertificaat) verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning in Vlaanderen. Dit certificaat geeft een weergaven van de energieprestaties in de woning. Dankzij isolatie verkrijgt men een gunstig EPC.

Tegen 2020 wil de Vlaamse overheid dat alle woningen in het Vlaams gewest voorzien zijn van een gëisoleerd dak, geïsoleerde vensters, vernieuwde condensatieketels… Op termijn moet ook de rest van de woning beter geïsoleerd zijn. Vanaf 2015 mag een huis met een niet-geïsoleerd dak niet meer verhuurd worden.

Toepassingen?

Vloeren:

De benodigde dikte is afhankelijk van de totale hoogte van de vloeropbouw, de zgn. "vloerpas" en van uw persoonlijke wensen. Hou rekening met minstens 5cm chape + de dikte van de vloerafwerking (tegels of parket). De resterende hoogte of dikte kan je spenderen aan isolatie. Bij vloerverwarming dient men rekening te houden met minstens 8 a 9 cm chape plus de dikte van de vloerafwerking.

Muren en spouwmuren:

Een spouwmuur die ingespoten werd met Pur vormt een naadloos en waterdicht blok dat alle spleetjes en kiertjes vult zodat er geen enkele koudebrug meer bestaat. U beperkt hierdoor enorm uw warmteverlies. Het in sito vullen van de spouw neemt 1 a max 2 dagen in beslag, en verandert het uitzicht van de woning niet. Er is geen vergunning voor nodig.

Kruipkelder en kelderplafond:
:

Het beste materiaal voor uw kruipkelder is zonder twijfel PUR. Het heeft de hoogste isolatiewaarde, is gemakkelijk aan te brengen en vult elke spleet en kier. PUR is onversluitbaar, wordt op het oppervlak van de ondervloer gespoten, is onmiddelijk droog en ontsnapt geen warmte meer. Bij deze toepassing wordt de isolatie aangebracht op de vloer of tegen het plafond. De sprayschuim wordt over de vloer of onder het plafond verneveld en vormt een isolerende laag. De primaire taak van deze polyurethaanschuimen is het tegengaan van warmteverliezen, maar zij worden ook vaak gebruikt om vochtproblemen tegen te gaan.

Daken
:

Minstens 30% van uw warmteverlies gebeurt via niet-ge´soleerde daken. dakisolatie is een zeer belangrijke vorm van thermische isolatie. Polyurethaanschuim wordt aangebracht bij platte en hellende daken. Klassieke isolatiematerialen (bvb. glaswol) die bij hellende daken tussen de kepers worden gestoken, sluiten niet genoeg aan, en dienen ook steeds gedicht te worden. Het aanbrengen van gespoten Pur-schuim zorgt hier voor een egale en mooi aansluitende laag. Het wordt ÚÚn geheel samen met de kepers en het onderdak. Warmteverliezen worden op deze manier uitgesloten. Pur wordt nooit rechtstreeks op pannen gespoten.

Industriêle gebouwen:

Panelen van industriegebouwen kunnen perfect ge´soleerd worden met pur aangezien pur op praktisch alle onderlagen hecht. Het isoleren van deze panelen kan aan de binnenkant van het gebouw of aan de buitenkant van het gebouw gebeuren. Indien dit aan de buitenkant gebeurt en er achteraf een regenwerende bekleding tegen geplaatst wordt komt men in aanmerking voor een hoge tussenkomst van de netbeheerder in de vorm van een premie van 15 euro/m2.